ODBORNOSTI

PORADNA

Nenašli jste na našich stránkách odpověď na své otázky?
Získejte radu od našich odborníků zdarma!

Soňa Šenfeldová • 04.11.2020

Dobrý den, pane doktore. Zajímá mě, zda se provádí kontrolní koloskopie v těhotenství a zda mohou být nějaké negativní dopady na plod. Děkuji

Na Váš dotaz odpovídá:
MUDr. Martin Lukáš Lékař gastroenterologie

Dobrý den,

provádění koloskopického vyšetření v průběhu těhotenství se nedoporučuje, respektive provádí se pouze v případě, kdy jeho přínos vysoce převyšuje riziko. Pokud je důvodem "kontrola", pak bych to nedoporučil.

S pozdravem M.Lukáš

Ukázat odpověď
Michal Ivančo • 01.11.2020

Dobrý den, pán doktor, Už dlhšiu dobu ma trápia trávicí obtíže ako prujmy, zácpy, bolesti, nadymani, kruceni v břiše a celkova strata telesnej hmotnosti. Už dlhšie (4 roky) trpím intoleranci laktozy a postupne sa pridali dalšie problémy, napr reflux, bolesti hlavy, závrate, bolesti v oblasti hrudní kosti, bodave bolesti v oblasti žeber. Mám za sebou gastroskopii(rok zpátky), kde vylúčili celiakii a nenašli žiadny závažny problém, dalej ma čaká kolonoskopie (indentifikovana vysoká hodnota kalprotektinu 538). Neviem či to súvisí ale odpozoroval dlhodobo mierne zvýšené teploty (37.2-37.5). Sám mám podozrenie na autoimúnne onemocnení, kedže mi bola už dávnejšie diagnostikovaná spondylartritida (HLA B27 pozitivní), bohužial zatial mi nikde nič nezistili a ja sa snažím si pomoct ako možem. Aktuálne je moja váha na 56kg a stále klesá (zo 73kg, výška 175cm, ročník 1987) a moje problémy vobec neustupujú, spiš naopak. Cca 5 mesiacov zpátky som absolvoval CT břicha s kontrastem, nález negatívny. Chcel by som sa spýtat na váš názor, neviem si už rady a nemyslím si, že sa jedná o psychosomatický problém (ako mi naznačuje vačšina lekárov). Bude kolonoskopia postačujúca, doporučili by ste mi ďalšie vyšetrenie? Ďakujem vopred za Vašu odpoveď. S pozdravom, Michal Ivančo

Na Váš dotaz odpovídá:
MUDr. Martin Lukáš Lékař gastroenterologie

Dobrý den,

bez koloskopického vyšetření se neobejdete, určitě Vám ho také doporučuji. Pokud i to bude negativní, pak se autoimunitního onemocnění trávicí trubice bát nemusíte.

S pozdravem M.Lukáš

Ukázat odpověď
Erika Mikócziová • 26.10.2020

Dobrý den pane doktore, prosím o informaci ohledně mimostřevních projevů ulcerózní kolitídy, kterou mám diagnostikovanou od r. 2019. Akutní zánět byl léčen salofalkem, contrimentem, později antibiotiky, prednisonem, imasupem. Z důvodu vysokých jaterních hodnot, výskytu aftů v ústech, herpesu na rtech, padání vlasů, bolesti kloubů (kyčle, kolena) byla léčba upravena na imasup 25 mg/1-0-0 za současného užívání miluritu100 mg/1-0-0 a sufasalazinu K-EN (500 mg/2-0-2). Z důvodu přetrvávajících aftů, herpesu, bolestí kyčelních a kolenních kloubů mi byla tato léčba ukončena. Nyní jsem v remisi a užívám Pentasu sachet 4g/1-0-0. Nadále však přetrvávají bolesti kloubů (kyčle a kolena), bolest hlavy (oblast spánků), bolest hrdla (výtěr negativní), občasný mírný suchý kašel, bez teplot, hodnota calprotektinu 25, test na Covid negativní. Může se jednat o mimostřevní projevy ulcerózní kolitídy? Prosím o jejich charakteristiku. Děkuji EM.

Na Váš dotaz odpovídá:
MUDr. Martin Lukáš Lékař gastroenterologie

Dobrý den,

vysoké jaterní testy, padání vlasů a recidivující herpes bych považoval za komplikace užívání Imasupu. Afta v dutině ústní a bolesti kloubů bych pak považoval za mimostřevní projevy UC. Suchý kašel a bolesti hlavy můžou mít souvislost s užíváním Pentasy, jako projev UC bych to moc neviděl. Osobně bych zkusil vyměnit Pentasu za Sulfasalazin, pokud ho netolerujete, pak bych doporučil biologickou léčbu - z důvodu enteropatické artritidy a aftózní stomatitidy. 
S pozdravem M.Lukáš

Ukázat odpověď

Jak se k nám dostanete?

Sídlo

Sídlem Klinického centra ISCARE a.s.
je výšková budova v Praze 9
Libni v přímém sousedství O2 Areny.

Prohlédněte si jak to u nás vypadá z pohodlí domova, podívejte se na povedenou virtuální prohlídku Klinického centra ISCARE.

Virtuální prohlídka

Cesta k nám

Autem – do Ulice Českomoravská s možností parkování v Galerii Harfa

Metrem – 5 minut pěšky ze stanice metra Českomoravská

Tramvají – č. 8 a 25 do stanice Multiaréna Praha

Vlakem – 9 minut pěšky ze stanice Nádraží Libeň