• PO - ČT 7.00 -19.00
  • 7.00-18.00
  • SO 7.00-12.00

poradna

Nenašli jste na našich stránkách odpověď na své otázky?
Získejte radu od našich odborníků zdarma!

Vaše poslední zodpovězené dotazy

  • Marie

    Dobrý den, dcera se léčí 3 roky s UC. Po vysokých dávkách Prednisonu a max. Dávkách Imuranu, Pentase tbl. a klyzmatech, které již nezabíraly jí byla nasazena Humira 20mg á 14 dní a ponechán Imuran 57 mg spolu s Pentasou 3tbl denně. Nyní, zhruba po 3 měsících podávání Humiry se celá ošklivě osypala. Mudr. kožní jí předepsala Belogent. Kalprotektin má nyní 850 před Humirou nad 1800. Je správné Humiru ponechat i přes ošklivou vyrážku? Či ji stále ponechávat Imuran? S dcerou jsem zatím doma - je jí, co se týče stavu UC dobře - žadná krev ani bolesti, myslíte, že by mohla jít do školky vzhledem ke COVIDu? Děkuji.

    Thumb mudr. martin luk

    Odpověď: MUDr. Martin Lukáš Lékař gastroenterologie

    Dobrý den,

    omlouvám se, ale o léčbě a rizicích se budete muset poradit s dětským gastroenterologem. Léčba dospělých a dětských pacientů se liší. Navíc, vyrážka může ale také nemusí mít...

    Dobrý den,

    omlouvám se, ale o léčbě a rizicích se budete muset poradit s dětským gastroenterologem. Léčba dospělých a dětských pacientů se liší. Navíc, vyrážka může ale také nemusí mít přímou souvislost s aplikaci biologického preparátu.

    S pozdravem M.Lukáš

    zobrazit více
  • Jana

    Dobrý den, Již 10 let se léčím na seronegativní spondyloartritis, cca 5. rok potíže se zažíváním ve smyslu nadýmání, občas nauzea, říhání, občasná obleněnost peristaltiky/ cca 1x za 2-3 měs/ na cca 1-2 hodin pak se vše zas rozběhne. Průjmy nemám, stolice formovaná bez krve, občas hlen, nezvracím, chuť k jídlu dobrá na šetřící dietě.. Časté bolesti kloubů, úponů a svalů, únava. Mám dělanou opakovaně koloskopii s odstupem rok, kdy v histologii jednou byly přítomny buňky pro Crohn. chorobu, v další pak ne, pouze zánětlivé svědčící pro IBD. se závěrem : Známky chronické mírně aktivní kolitidy, nález morfologicky nepříznačný. Vloni též uděláno CT a MR enterografie na tenké střevo, kde nebyly shledány hrubé odchylky při horší náplni.střeva. Při koloskopii zánětlivá Bauhinská chlopeň, terminální ileum cca 30 cm bez nálezu.,ojed. afty v sigmoideu. Gastroskopie s nálezem katarální bulbitidy. Kalprotektin 300, divertikulosa. Nyní mě lékařka nutí, aby opět podstoupila MR enterografii, přesto, že minule byl nález nevýtěžný, aby mě mohla dát enterokapsli. /Po prvním doušku látky před vyšetřením začíná masivní defekace a látka se v těle neudrží/. Stav je stacionární, potíže se střídají, užívám Pentasu 2x2g denně. Další vyšetřování tenkého střeva ať již s jakýmkoliv nálezem mě přijde zatím zbytečné, protože v současném stavu se nekloním ani k užívání kortikoidů ani k nasazení imunosupresiv biologické léčbě, ani k vyšetření enterokapslí a stav by se časem stejně měnil, takže než by se třeba nasazovala později léčba, již by se nález nedal použít.. Lékařka se ale na mě proto zlobí, že odmítám navrhované a že mě nemůže tudíž léčit. Neodmítám to natrvalo, jen mě to nyní zatím přijde jako zbytečná zátěž organismu. Prosím o názor, jak by jste v této situaci postupovali na vaší klinice. Ještě se zeptám, zda MR enterografii děláte u vás na klinice a jaká je příprava střeva. Děkuji Jana

    Thumb mudr. martin luk

    Odpověď: MUDr. Martin Lukáš Lékař gastroenterologie

    Dobrý den,

    souhlasím s postupem, postupovali bychom stejně. Máte-li klinické obtíže, nález na koloskopii a pozitivní kalprotektin ve stolici, chtěli bychom znát rozsah a tíži zánětlivého postižení a...

    Dobrý den,

    souhlasím s postupem, postupovali bychom stejně. Máte-li klinické obtíže, nález na koloskopii a pozitivní kalprotektin ve stolici, chtěli bychom znát rozsah a tíži zánětlivého postižení a adekvátně ho léčit. Pokud nechcete podstoupit vyšetření ani užívat léky, je to Vaše rozhodnutí, na které máte plné právo. Na klinice MR neprovádíme.

    S pozdravem M.Lukáš

    zobrazit více
Img bot 1

V klidném prostředí naší lékárny si můžete vybrat ze širokého sortimentu zboží. V případě potřeby Vám ochotně se vším poradíme..

Img bot 3

Novým sídlem Klinického centra ISCARE je výšková budova v Praze 9 Libni v přímém sousedství O2 arény.