• PO - ČT 7.00 -19.00
  • 7.00-18.00
  • SO 7.00-12.00

poradna

Nenašli jste na našich stránkách odpověď na své otázky?
Získejte radu od našich odborníků zdarma!

Vaše poslední zodpovězené dotazy

  • Martin B.

    Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem, ohledně infekce nového koronaviru. Už jsem četl, že by pro pacienty IBD neměla být situace nějak výrazně horší oproti normální populaci. Zajímalo by mě, zda když mám léčbu Imuranem 125 mg, tak jestli může být průběh horší a nebo naopak mě může paradoxně i chránit (trochu i léčit) před přemrštěnou imunitní reakcí na virus, kdy pak dochází ke komplikacím? (Ch. bouře) Ví se nyní třeba už více, jaký mají pacienti s IBD průběh této infekce např, tady v ČR? Nezhorší prodělaný koronavirus průběh Crohnovy choroby, nezvýší její aktivitu a progresi? Vycházím ze zkušenosti s planými neštovicemi, po kterých se můj nález zhoršil. Jsou nějaké léky kontraindikací pro případnou léčbu koronaviru? Budou mít pacienti případnou vakcínu možnost využít - nebude tam třeba nějaké omezení při imunosupresi? Děkuji moc za Vaši odpověd.

    Thumb mudr. martin luk

    Odpověď: MUDr. Martin Lukáš Lékař gastroenterologie

    Dobrý den,

    terapie Imuranem není ochranným faktorem ani není prokázáno. Při průkazu infekce by měla být léčba imuranem přerušena. Průběh onemocnění v ČR byl doposud mírný a není žádné...

    Dobrý den,

    terapie Imuranem není ochranným faktorem ani není prokázáno. Při průkazu infekce by měla být léčba imuranem přerušena. Průběh onemocnění v ČR byl doposud mírný a není žádné úmrtí v souvislosti IBD a COVID. Pacienti léčeni imunosupresivní léčbou nemohou být očkováni živými vakcínami. Pokud budete tedy taková vakcína živá, bude u těchto pacientů kontraindikovaná.

    S pozdravem M.Lukáš

    zobrazit více
  • Kristýna Vacková

    Dobrý den, od 01/2011 se léčím s UC (v počátku proctitida, od 10/2018 pankolitida), celých 9 let má UC vysokou aktivitu, vždy po vysazení Cortimentu (zpočátku nemoci Prednisonu) dojde k opětovnému relapsu do 2 - 3 měs. a znovu nasazen Cortiment (poprvé nasazen 03/2016 na 8 měs., dále pak při každém vzplanutí nemoci), od 10/2019 poprvé nasazen Imasup 100mg v kombinaci s Cortimentem - postupné vysazování, bez Cortimentu od 19.3.20. Současně ještě užívám : Asacol 800mg 4-0-0, Helicid 1-0-0, Mutaflor 1-0-0, Salofalk čípky 1g 3x týdně + probiotika a Vigantol. Před týdnem hospitalizace pro biliární koliku, nalezeny četné hyperechogenity s akustickým stínem (jedná se prý o mnoho malinkých žlučníkových kamínků) a je to prý indikace k operaci. Nikdy předtím jsem netušila, že mám problémy se žlučníkem, proto mě doporučení k operaci zaskočilo. Mám obavy z toho, aby nedošlo po odstranění žlučníku k dalším komplikacím ve střevě. Už jsem ze svého zdravotního stavu nešťastná, časté užívání Cortimentu při každém vzplanutí nemoci mě zneklidňuje a také celkový počet užívaných léků, které ani nevypisuji, abych svůj dotaz zestručnila. V samém počátku nemoci jsem v 09/2011 navštívila ISCARE (MUDr. L. Hrdlička). Ráda bych se Vás zeptala, zda by bylo možné se k Vám objednat a svůj dosavadní léčebný postup s Vámi zkonzultovat a i to, zda je indikace k operaci žlučníku na místě? Děkuji Vám za Vaši odpověď, s pozdravem, Kr. Vacková, Liberec

    Thumb mudr. martin luk

    Odpověď: MUDr. Martin Lukáš Lékař gastroenterologie

    Dobrý den,

    naprosto souhlasím s navrhovaným postupem léčby. Doporučil bych pokračovat v terapii Imasupem a určitě indikovat operaci žlučníku.

    S pozdravem M.Lukáš

    Dobrý den,

    naprosto souhlasím s navrhovaným postupem léčby. Doporučil bych pokračovat v terapii Imasupem a určitě indikovat operaci žlučníku.

    S pozdravem M.Lukáš

Img bot 1

V klidném prostředí naší lékárny si můžete vybrat ze širokého sortimentu zboží. V případě potřeby Vám ochotně se vším poradíme..

Img bot 3

Novým sídlem Klinického centra ISCARE je výšková budova v Praze 9 Libni v přímém sousedství O2 arény.